BLOG: Dubbel lijnwerk met Hetske. Tijd voor de huiswerk opdracht!

Bijgewerkt: 11 jan 2019
Na een voorproefje van het werken met de dubbele lijnen in het lesweekend, had ik ontzettend veel zin om zelf aan de slag te gaan met Hetske. Gezien haar reacties met het loswerken, verwachtte ik wel enige vorm van weerstand. Zou ze wegspringen? Bokken? Om me heen draaien? Of gewoon kei hard weg sprinten? Ik besloot om dit in de grote buitenbak uit te proberen, aangezien ze zich totaal niet lekker voelt in de round-pen. De binnenbak is zowat iedere avond bezet, en is daar ook geen mogelijkheid om rustig zonder ‘’verkeer’’ te oefenen. Ik liep met haar een rondje door de buitenbak, en ze was zoals gewoonlijk lekker fris aan het dribbelen briezen. Kijkend naar alles en iedereen behalve mij. Hmm- ik zal haar maar eens wat gaan afleiden. Een draai naar links, een draai naar rechts, wat langzamer, wat sneller, halthouden & achterwaards. Zo! Nu heb ik haar aandacht, laten we maar eens kijken wat ze er van vind.‘’ze begint de kauwen en te likken’’

Ik laat haar halt houden, en laat de lijn over haar rug glijden. De lijn valt nu over haar rug, als een soort sleep op de grond. We stappen aan, en Hetske kijkt een paar keer om naar de lijn die achter haar aan sleept. Verder vind ze het eigenlijk (nog) allemaal wel prima. Ze is snel gewend aan de lijn, en geeft weinig reactie. Stap twee is om de lijn op te pakken, en als een lus achter haar billen te plaatsen. Ik pak de lijn voorzichtig op en houd hem losjes in een lus vast. Met de andere hand en mijn lichaamspositie stuur ik haar vooruit. Wat is dit? Haar hoofd zakt direct omlaag in een ontspannen positie, en ze begint de kauwen en te likken. Zou ze dit al eerder gedaan hebben? Ze vind het in ieder geval totaal niet erg. Wat een fantastisch resultaat! Na 10 minuten oefenen besloot ik om te stoppen, we gaan de volgende keer weer een stapje verder.'’Ik pak beide lijnen voorzichtig op, en go! – Er gebeurde niks.’’

Het was regenachtig weer met flink wat wind, dus ik besloot om in de kleine bak te gaan oefenen die dag. Ik nam Hetske mee, en begon met het herhalen van de oefeningen die we eerder zo goed verlopen waren. Hetske was frisjes, maar werkte prima mee. Ik kreeg het idee dat ze het ook echt met plezier doet. Nu is het dan toch echt tijd om beide lijnen in te spannen, en te kijken wat ze gaat doen wanneer ik wil gaan longeren. Ik pak beide lijnen voorzichtig op, en go! – … Er gebeurde niks. Hetske stond stil en keek mij aan alsof ze niet begreep wat ik van haar verwachtte. Ohja, vergeten. Je moet natuurlijk aan de basis blijven denken. Tijdens het loswerken hebben we geleerd dat je een paard met je lichaamspositie en energie kunt sturen. Ik nam de juiste positie in, gaf haar een voorwaards signaal, en daar gingen we! Daar kwamen de bokjes & sprintjes die ik had verwacht. Dit was natuurlijk wel effe anders dan een beetje rond lopen met mij er naast. Ik merkte dat ik mijzelf in de knoop zette en te veel met Hetske’s capriolen bezig was. Voordat je het weet zitten je benen in de knoop met de lijnen, gevaarlijk dus. Even focus, die lijnen weg, en nadenken over je eigen positie en de lijnen.Het was echt wel even oefenen, maar uiteindelijk gaat het allemaal op rolletjes. Ik ben super trots dat het gelukt is met een paard zoals mijn Hetske. Het oefenen in de les was natuurlijk met een paard die het rondje al vaker gelopen heeft, dus dit was echt wel een overwinning voor mij. Op naar het volgende les weekend in Zeewolde!#paardengedrag #dubbelelijnen #paardenblog #paardenmeisje #grondwerk

117 keer bekeken

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram