BLOG: Huiswerk opdracht 4: Into pressure.


‘’ zoek een paard met een lichte trailer angst, en los het probleem op’’


Zo luidde onze huiswerk opdracht van deze maand. Een paard met een lichte trailer angst, bestaan die eigenlijk wel? Na enig onderzoek op onze pensionstal, kwam ik er snel achter dat er weinig paarden zijn met een ‘’lichte’’ trailer angst. Ze gaan de trailer op, of ze gaan er absoluut niet op. Het was de bedoeling dat ik dit keer niet met mijn eigen paard ging werken, maar daadwerkelijk iemand zou helpen om het probleem samen op te lossen. Uiteindelijk heb ik de opdracht toch maar met Hetske gedaan. En laten we eerlijk zijn, Hetske kon echt wel een goede sessie trailerladen gebruiken!
Even dacht ik terug aan de laatste keer dat ik Hetske op de trailer gezet had. Sjonge-jonge, dit kan nog wel eens lang gaan duren. Heb ik wel genoeg aan één weekend? Of moet ik hier een aantal weken voor uittrekken? De laatste keer wilde ik samen met Hetske naar ’t Keelven, ongeveer een half uurtje verderop. Het laden heeft zeker anderhalf uur geduurd, laat staan de terugweg. Goed, ik mag mij natuurlijk niet laten beïnvloeden wat er voorheen gebeurd is. De techniek zat er op school aardig goed in, en zelfs met Hetske zou dit prima moeten lukken. Ik moet alleen even de emotionele band die ik met haar heb uitschakelen, en dat klinkt makkelijker dan dat het is.De trailer staat klaar, met aan de ene zijde een muur en de andere zijde een sprong. Het idee achter deze opstelling is om het je paard visueel makkelijker te maken. Paarden hebben een soort van panoramisch zichtveld, de trailer lijkt hierdoor ontzettend klein. Doormiddel van een muur en een ‘’drang hek’’ is het gemakkelijker om de focus op de trailer te leggen. Een paard (vluchtdier) raakt namelijk gemakkelijk afgeleid door geluiden en bewegingen om hem heen.‘’Hetske ging van z’n lang-zal-ze-leven de trailer niet op’’


Voordat ik met Hetske naar de trailer loop, maak ik nog even duidelijk wat de afspraken zijn. Een korte aandachts-oefening is wat mij betreft echt een aanrader. Je paard hoort op dit moment op jou gefocust te zijn, hierbij neem jij leiderschapspositie in. Heel cool gezegd allemaal, maar eenmaal bij de trailer aangekomen is ze alles al vergeten. Hetske ging echt van z’n lang-zal-ze-leven de trailer niet op. Ze staakt voor de klep, en voordat ik het wist had ik een koppige ezel in handen. Ik kan trekken wat ik wil, maar mevrouw vetrekt geen spier. Dit is nou het schoolvoorbeeld van ''into pressure''. Een typerend gedragskenmerk bij paarden die nooit geleerd hebben om met de druk mee te werken. Ik probeer nog een aantal technieken om haar te verplaatsen. Dit lukt wel aardig, maar niet van harte.
Met een gezonde dosis geduld, en een correct plan van aanpak is het dan toch gelukt! Hoe ik dit precies heb gedaan, komt een andere keer aan bod. Het vereist training, geduld, en logisch nadenken. Zoals je kunt zien moet het trailerladen nog wel bevestigd worden, ze loopt namelijk nog een beetje hectisch de trailer op en af. Hetske vind het (tot nu toe) nog lastig om te ontspannen als ze eenmaal goed en wel op de trailer staat, het liefste gaat ze volle kracht achteruit. Dat word nog een tijdje door oefenen dus!

#trailerladen #paardenmeisje #paardengedrag #paardenblog #trailertraining #obstakeltraining

26 keer bekeken

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram