BLOG: Leren werken met de dubbele lijnen. (Lesweekend 2)
Het was weer vrijdagochtend, gevoelstemperatuur -8C, en mistig. Iedereen had zich dubbel en dik aangekleed voor het koude weer, want er stond weer een boeiende praktijk dag op de planning. Eerst even opwarmen in het leslokaal met een kopje koffie. We kregen aller eerst tekst en uitleg over het werken met dubbele lijnen. Veiligheid staat hierbij natuurlijk voorop, het is belangrijk dat je er voor zorgt dat het paard veilig word aangespannen. Hiervoor heeft Annemarie een protocol opgesteld, zodat je op een overzichtelijke en vooral veilige manier het paard met de dubbele lijnen kan aanspannen. Na de uitgebreide uitleg, en een aantal vragen, mochten we naar buiten om het eens te gaan proberen. De helft van de groep ging de praktijk van het vorige les weekend herhalen, en de andere helft ging de beginselen van het lijnwerk proberen.


‘’Dit word he-le-maal niks zo’’Ik mocht met mijn grote vriendin Molly de koppige tinker aan de slag om de les stof van het vorig weekend te herhalen. Ik ging met haar de round pen in om het loswerk te oefenen, maar ze was zoals gewoonlijk niet onder de indruk. Waarom neemt ze mij niet serieus? ‘’dit word he-le-maal niks zo’’ zei ik tegen de 3e jaars studente. Ze kwam bij me staan en zei dat ik duidelijk moest aangeven wat ik van Molly wilde, en dat ik haar met meer energie moet sturen. Uiteindelijk ging het redelijk met mij en Molly, ook al had ik er wel flink de balen van. Ik snapte het nog steeds niet.
‘’Ik ben niet de enige’’

Later na mocht ik aan de slag met Annebel, de 2e tinker van the untouchables. Ik mocht haar aanspannen en met dubbele lijn longeren. Ik had zo’n geweldige klik met haar, ik kon er direct mee lezen en schrijven. Ik voelde haar perfect aan, en zij mij. Wat een geweldig resultaat! De medestudenten uit mijn groepje hadden grote moeite met het sensibel en gevoelig karakter van Annabel, ze stond ineens stil of liep naar de uitgang van de round pen. Ik zag teleurstelling in de gezichten van mijn collega’s, zij snapten het óók niet?! Op eens besefte ik mij dat ik niet de enige was. Wat voor de een een lastig paard is, is voor de ander makkelijk en natuurlijk omgekeerd. Ik wist dat ik nog veel te leren had.Op zaterdag kregen we een volle dag theorieles van Djilan Boelen. Zij is een voedingsdeskundige op het gebied van paardenvoeding. We hadden allen een pluk hooi van thuis meegenomen om te analyseren. Ik had er nog nooit bij stil gestaan dat er zo veel verschillende soorten hooi te verkrijgen waren. Het belang van een goede kwaliteit ruwvoer en de juiste aanvullende voeding is uitgebreid behandeld. Ruwvoer maakt immers 90% deel uit van het dieet van het paard. Verder hebben we het inhoudelijk uitgebreid gehad over voedingswaardes, de spijsvertering van het paard en voedsel gerelateerde gedragsproblematiek.‘’ Zadelmak maken word veelal niet op een vriendelijke manier gedaan.’’

Tot slot hebben we op zondag het proces van het paardvriendelijk zadelmak maken behandeld, en alle lesstof herhaald. Persoonlijk vind ik het paardvriendelijk zadelmak maken een heel belangrijk onderdeel. Zadelmak maken word veelal niet op een vriendelijke manier gedaan. Sterker nog, vaak komen de paarden die een specifiek gedragsprobleem laten zien (met betrekking tot het rijden, opstappen –enzovoort), vaak naar het trainingscentrum gebracht. Ik ben super nieuwsgierig naar meer over dit onderwerp.


Ik heb zin om aan de slag te gaan met de nieuwe lesstof, eens kijken of Hetske het aandurft om met mij en de dubbele lijnen te gaan werken!


#paardenblog #paardengedrag #grondwerken #naturalhorsemanship #longeren #paardenvoeding #roundpen

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram