BLOG: Lesweekend 4 – Leuke uitdagingen tijdens de effectieve training.Ik had al zo’n vermoeden dat dit het leukste weekend tot nu toe zou gaan worden, en ik moet eerlijk bekennen dat mijn verwachtingen zijn overtroffen! Ik loop door de stallen van de Goudse manege, en zie een vriendelijk gezicht op mij af komen. Een grote vriendelijke reus, tot in de puntjes verzorgd, met een hilarisch ‘snorretje’ kijkt me nieuwsgierig aan. Wat een scheetje! Ik kon het niet laten om eventjes met deze Belg op de foto te gaan. Helaas behoorde dit paard niet tot een van onze klanten, en gaan we niet met hem aan het werk. Ik geef ‘m nog vlug een aai en loop met de rest van de groep mee naar het voorraadhok.'' Het is een paard wat een duidelijk signaal nodig heeft, en de twijfel in de mens haarfijn op pikt.''

In de vrijdag groep kregen we een aantal paarden met verschillende problemen aangewezen. De een wil de trailer niet op, en de ander is blind aan een oog. We mochten zelf een plan van aanpak maken, en beginnen met de eerste fase van de training. Mijn groepje mocht aan de slag met Jessey, een paard wat zou aanvallen tijdens het longeren, en Juni, een prachtige PRE die moeizaam de trailer op -en af ging. Jessey liet bij ons niet echt een ''aanval'' zien, maar een dominante houding tijdens het van hand veranderen. Hij draaide zich dan frontaal op je af, en was daarna niet meer in beweging te krijgen. Het is een paard wat een duidelijk signaal nodig heeft, en de twijfel in de mens haarfijn op pikt. Het is ons gelukt om ‘m netjes te longeren. Het is nu aan de maandag groep om de eigenaar van Jessey te trainen. Daarna was Juni aan de beurt, het toverwoord in deze training was: schakelen. We zetten haar een Pasje voorwaarts, en een pasje achterwaarts op de klep van de trailer. Na enige training raakte Juni gewend aan de trailerklep en vond uiteindelijk haar balans. Missie geslaagd!Op zaterdag zijn wij getrakteerd op een boeiende les van Cor Loeffen, waarbij het exterieur en de beoordeling hier van uitgebreid aan bod is gekomen. Cor Loeffen is al sinds 1976 verbonden aan de meest bekende ‘paardenopleiding’ in Nederland, de NHB in Deurne. Hij is vandaag de dag vooralsnog werkzaam als docent en instructeur. Hij gaf ons de opdracht om 20 paarden te beoordelen op exterieur, aan de hand van het KWPN beoordelingsformulier. Een hele klus, maar geen vervelende. Verder hebben wij de opdracht mee gekregen om een ‘lastige’ trailerlader te trainen en op te lossen.


''Tot slot bijt de halflinger ruin van de manege in de bil van Lieve.''

Op zondag mocht mijn groepje gaan werken met Colibrie, een groen paard wat eigenlijk nog aan alles moet wennen, Lieve de nerveuze fellpony, en tot slot de macho-man: Don. Voor alle drie de paarden hebben wij een geweldig mooi resultaat geboekt. Colibrie loopt nu rustig over vreemde ondergronden, en de trailer op. Lieve steigert niet meer op de klep van de trailer, en loopt ontspannen door de slierten poort. Don heeft veel vooruitgang geboekt, maar is uiterst gevoelig voor de persoon die hem in handen heeft. Kleine foutjes vergeeft hij niet, en zet hem weer terug bij af. Voor Don waren de 3 dagen dan ook niet genoeg, en onze instructeurs hebben geadviseerd om de training af te maken met een niveau 3 student, of een gediplomeerd instructeur. Ook de eigenaresse van Lieve kwam met haar eigen trailer om Lieve weer mee naar huis te nemen. We zijn jammer genoeg niet in de gelegenheid geweest om de eigenaresse van Lieve mee te laten oefenen. Je ziet dan ook meteen dat er vanalles mis kan gaan. Lieve schiet terug in haar oude patroon, en loopt twijfelend naar de trailer. Tot slot bijt de halflinger ruin van de manege in de bil van Lieve. Je kunt je vast wel voorstellen, dat het overhandigen van Lieve niet zo’n groot succes was.
Dit weekend heeft mij gigantisch gemotiveerd om mij verder te ontwikkelen in het paard & zijn gedrag. Ik ben vastberaden om alle 3 de niveaus te behalen! We zijn weer een stapje dichterbij..


#paardenmeisje #trailerladen #paardengedrag #longeren #paardenblog #schriktraining #obstakeltraining

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram