BLOG: Schriktraining, gezondheid & trailerladen. Lesweekend Zeewolde.
‘’Tot morgen’’ mompelen mijn collega’s op kantoor vorige week donderdag. Midden in mijn antwoord stop ik even, en zeg dat ik niet aanwezig ben, omdat ik weer naar school ga dit aankomend weekend. ‘’Oh ja, nou.. succes dan he’’. Weinig belangstelling, maar dat maakt niet uit. Ik kan namelijk niet wachten om de volgende dag aan de slag te gaan met de paarden van manege Zonnehoeve. Die volgende koude vrijdag ochtend rij ik naar Zeewolde om een start te maken met de schriktraining.
‘’Ik zie de bui al hangen met Hetske straks’’


De vrijdagspits had mij goed te pakken, en ik kwam dan ook wat aan de late kant binnen. Geen lekkere start, maar gelukkig waren mijn collega studenten nog niet bezig met de inhoudelijke uitleg van de lessen. Gauw aanschuiven en luisteren, we kregen een presentatie en uitleg over de drie verschillende onderdelen van de dag. Op het programma stond schriktraining over vreemde ondergrond (afdekzeil), doorgang met slingergordijn en gewenning aan een stok met plastic slierten. Ik zie de bui al hangen met Hetske straks, want ik durf te wedden dat er geen enkel onderwerp is wat ze zomaar zal accepteren. Maar goed, eerst maar eens zelf oefenen.
Aller eerst gingen we in een groepje aan de slag met het afdekzeil. We kregen een paard aangewezen wat het allemaal eigenlijk niet zo spannend vond. Geen probleem, op deze manier kunnen we letten op onze positie en procedure. Het is toch wel typisch om te zien dat het paard enigszins twijfelt en over het zeil heen stapt. We leggen het zeil breder, en uiteindelijk stapt het paard er rustig over heen. Woo-hoo succes! Daarna mocht ik het zelfde groepje aan de slag met Bonita. Het aanraken vond ze eigenlijk al niks, ze neemt een paar stappen op zij. Zodra we enige vorm van ontspanning of positief gedrag zien, neem ik weer een stap terug. Uiteindelijk mag ik haar met de oh-zo-verschrikkelijke stok aanraken. Uiteindelijk vind ze het allemaal wel prima. Bonita heeft dit al vaker gedaan, maar wel leuk toch nog enige vorm van reactie te zien. Het handelen op de reactie is juist hetgeen wat ik moet gaan leren. Na enige tijd met Bonita, gaan we verder met Uvo. We gaan met hem wandelen door een poort met een sliertengordijn. Uvo maakt er een spelletje van, en begint aan mij te happen. Later na hapt hij naar het sliertengordijn. Uvo is niet echt bang voor het gordijn, dus de procedure oefenen gaat prima. Ik krijg meteen een extra lesje om het happen te verhelpen, erg leerzaam dus!
Op zaterdag kregen we een leerzame dag theorie en praktijk van een dierenarts, gespecialiseerd op het gebied van paarden. Het hele bot, pees, ligament & spierenstelsel kwam daarbij aan bod. Na de nodige uitleg, mochten we een aantal paarden een eerste analyse/check geven. Tot slot hebben we geluisterd naar het hart, en de ademhaling geklokt. Een bijzondere les, ik heb nog gigantisch veel theorie te leren voordat het examen gaat beginnen.
‘’Soms lijkt het alsof er geen enkel paard meer normaal op de trailer wil’’
Tot slot hebben we alle oefeningen nogmaals op zondag herhaald. Daarbij kwam nog wel het stukje trailerladen. Persoonlijk vind ik dit wel een van de interessantste onderwerpen. Na tekst en uitleg mochten we aan de slag. Al vlug kwamen er enkele pensionklanten van de Zonnehoeve vragen of wij met hun paarden aan de slag wilden. ‘’Soms lijkt het alsof er geen enkel paard meer normaal op de trailer wil’’ had een van de instructeurs hardop gezegd. Het trailerladen ging mij goed af, ook al hadden we een aardig sensibel paard om mee te werken. De uitdaging vond ik geweldig, ik heb eindelijk een aantal handvaten om zelf mee vooruit te kunnen.


De dag is voorbij, tijd om naar huis te gaan. Maar uh... Waar is mijn pet? Ik dacht toch echt dat ik hem op de bak rand gelegd had. Hij zal toch niet tussen de rand en de stallen gevallen zijn? Ik loop een ronde langs de stallen en zie daar een paard genaamd Hailey vermakelijk heen en weer slaan met mijn pet. Hallo! Geef eens terug? Ik stap de stal in en Hailey schud haar hoofd heen en weer met mijn pet wild flapperend tussen haar tanden. Zodra ik mijn pet wil pakken, gooit ze hem in haar drinkbak… Thanks… Nou, doei Hailey, hopelijk tot snel!

#paardenblog #paardengedrag #paardenmeisje #trailerladen #schriktraining #instructeurpaardengedrag

41 keer bekeken

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram