BLOG: Beginnen met de schriktraining & het correct opzadelen.‘’ Een gevoelig typje als Hetske gaat dit echt niet pikken, dacht ik.’’

We kregen dit keer twee opdrachten mee als huiswerk. De eerste opdracht was een onderdeel naar keuze uit de verschillende schriktraining oefeningen, en als tweede opdracht moesten we de gehele opzadelprocedure laten zien zoals dit in het examen zal moeten gaan gebeuren. Eigenlijk is het de bedoeling dat je een braaf paard uit kiest, zodat je kan laten zien dat je de techniek onder de knie hebt. Nu is dit voor mij een beetje lastig, en aan de andere kant vond ik het ook wel weer leuk om dit gewoon met Hetske te gaan doen. Zoals je ziet in de tekening, is dit wel zo’n beetje het beeld wat ik voor ogen heb als ik denk aan Hetske met een stok plastic. Een gevoelig typetje als Hetske gaat dit echt niet pikken, dacht ik.


Na een middagje knutselen had ik alle nodige spulletjes bij mekaar. Op de manege was de kleine rijbaan vrij, dus ruimte genoeg om de stok met plastic veilig te introduceren. Nog even kort het grondwerk herhalen om de aandacht van Hetske op mij te richten. Mevrouw vond het niet zo spannend, en wilde eigenlijk alleen maar naar de schuifdeur toe. Eens even kijken of ze de stok wel interessant vind. We beginnen met een aanraking van mijn hand, en kort daarna een aanraking van de achterkant van de stok. Hetske reageert cool, en kijkt nog steeds naar de schuifdeur. Oké, dacht ik tijd om het wat interessanter te maken. Ik ga op gepaste afstand staan met mijn helper en ik laat de stok van een afstandje richting haar schoft komen. Haar oortjes gaan als twee schotelantenne' s van voor naar achter. Eindelijk heeft ze de aandacht erbij, en snuffelt een keer aan de stok. Ze was zo braaf, dat we haar beloonde met een rondje door de rijbaan. Tijd om de kant van het plastic te gaan gebruiken.‘’ Ik had me geen beter oefenpaard kunnen wensen.’’

We gaan weer in positie, en ik introduceer het plastic. Op dit punt had ik echt gedacht dat ze zou gaan vliegen, maar niets was minder waar. Ze is alert, maar blijft rustig staan. Af en toe een stapje opzij, maar niks noemenswaardigs. Wat was ik trots op mijn paardje! We hebben de oefening een aantal keren herhaald, en op een stapje hier en daar viel het allemaal reuze mee. Ik had me geen beter oefenpaard kunnen wensen. We hebben de oefening een aantal dagen gedaan, en het huiswerkfilmpje opgenomen. Op naar de volgende opdracht.De opzadel procedure is een belangrijke oefening die door de hele opleiding herhaald word. Het is belangrijk dat je een paard veilig voor de aller eerste keer kunt opzadelen, en dat het paard hier een zo prettig mogelijke ervaring aan overhoud. Deze opdracht mocht ik samen met Elkje doen. Ik had al eens eerder met Elkje gewerkt, en dat ging super. Verder is ze een ontzettend geduldig paard, en dat is natuurlijk wel handig als je een tijdje bezig bent met op -en afzadelen. Ik leg alle spulletjes uit in de bak, en ga aan de slag. Het is nog knap lastig om alles exact volgens het protocol uit te voeren. Ik ben echt wel een paar keer de weg kwijt geraakt. Uiteindelijk is het toch aardig gelukt, en ik ben wel heel benieuwd wat de leraren er van zullen zeggen. Pittige opdracht hoor!#paardenmeisje #paardenblog #paardengedrag #schriktraining #opzadelen #zadelmak


57 keer bekeken

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram