BLOG: Gewoon aan een touw meelopen, de meest onderschatte handeling ooit!

Updated: Dec 7, 2018'' Hallo.. ik sta hier! ''

Na ons eerste les weekend had ik natuurlijk ontzettend veel zin om aan de slag te gaan met de huiswerkopdrachten. Ik had immers geoefend met de paarden van de opleiding, ik vond zelf dan ook dat dit mij stiekem best wel goed af ging. De opdracht was om een filmpje te maken maken tijdens het loswerken en grondwerk oefeningen rondom de L-shape. Ik had vaker met Hetske de basis van het grondwerken geoefend, dus die L shape moet wel lukken.. dacht ik. Ik besloot om met het moeilijkste te beginnen, en nam Hetske mee naar de longeer cirkel om te kijken of ze er misschien al wat kaas van gegeten had. Hetske was zoals altijd alert, niet bij de les en haar heerlijke energierijke zelf. Ze ging direct volle kracht vooruit, sneed de cirkel af, en stak ondertussen haar hoofd zo ver mogelijk buiten de cirkel in de richting van de andere paarden. De andere paarden stonden vredig in de stapmolen naast de longeer cirkel hun welbekende rondje te stappen zonder enige interesse in Hetske en haar capriolen. Hallo… ik sta hier?? Ik was zo druk met Hetske bezig, dat ik mij eigenlijk niet kon focussen op wat ik moest doen. Mijn positie, de houding van mijn schouders, mijn energie en natuurlijk, ook erg belangrijk: een veilige afstand. Het was op z’n zachtst uitgedrukt niet bepaald een succes te noemen. Hetske is geen paard wat mijn beginnersfouten accepteert, en als wij het nog beide moeten leren word het erg lastig!


'' Met Elkje ging het loswerken al een stuk beter ''

Loswerken met Bowie.

Gelukkig mocht ik het eens met Elkje en Bowie proberen. Elkje is het beste maatje van Hetske, ze staan samen op de wei en we gaan regelmatig met z’n viertjes op bos rit. Elkje is ook een friese merrie, alleen over het algemeen minder voorwaards. Daarbij is ze wat ‘koeler’ in het hoofd ten opzichte van Hetske en zal niet snel afgeleid zijn door andere paarden. Met Elkje ging het loswerken al een stuk beter, ze maakt de cirkel mooi groot en ik kon op mijn beurt aan mijn houding en positie werken. Het was wel duidelijk dat Elkje dit vaker had gedaan, en ik ben erg dankbaar dat de eigenaresse van Elkje mij de kans heeft gegeven om met haar te mogen werken. Tot slot heb ik uiteindelijk met Bowie de huiswerkopdracht gemaakt. Bowie is een kruising tussen een fries en Hannoveraan, ook een merrie met een ontzettend nuchter en lief karakter. Na wat oefeningen met Hetske en Elkje, was het loswerken met Bowie wederom totaal anders. De eigenaresse van Bowie is vaker in de longeer cirkel gaan loswerken, en alles zat nog vers in het geheugen.'' Ze vind het nog erg lastig om mij te vertrouwen ''

Ik had natuurlijk al eerder wat grondwerk oefeningen gedaan met Hetske, en deze gaan over het algemeen best wel goed. Ik ben de L shape oefening weer gaan op pakken met Hetkse, en het resultaat is erg wisselend. Ze vind het nog erg lastig om mij te vertrouwen wanneer ik haar achterwaards de hoek om vraag. Ze zet haar stapjes erg voorzichtig, en wanneer ze een balk tegen komt raakt ze een beetje in paniek. Ze heeft dan de neiging om naar voren weg te schieten, of mijn volgende halt signaal te negeren. Toch heb ik besloten om de L shape met Hetske te blijven oefenen, omdat ik meer controle heb wanneer ik haar aan het touw kan leiden. Dit is namelijk wel anders bij het loswerken. Ik ben er van overtuigt dat het ons gaat lukken, en ik merk ook dat ik buiten de bak meer respect van Hetske krijg tijdens alledaagse situaties. Het ‘’gewoon mee lopen aan een touw ‘’ is de meest onderschatte handeling ooit! Hoe vaak zie je dat het paard de eigenaar leid in plaats van andersom? Hoe vaak zie je dat een paard dwars door iemand heen probeert te lopen? Het oefenen in de L shape heeft wel degelijk nut, en ik raad het dan ook iedereen aan om het eens te proberen.


Hetske in de longeer cirkel. Ze kan maar moeilijk wennen aan de omgeving.

De huiswerkopdrachten zijn ingediend, nu is het wachten op de feedback van de leraren en medestudenten. Ik ben benieuwd hoe ik het gedaan heb, op naar het 2e les weekend!
#Loswerken #Grondwerken #Paardengedrag #Paardenblog #Werkenmetpaarden #Roundpen #Instructeurpaardengedrag

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram