Het verhaal van Hetske.

Bijgewerkt: 20 feb 2019

Ken je dat? Je ziet een online oproep voorbij komen, en je bent direkt compleet verkocht. Dit is nou, dit was exact het gevoel dat ik kreeg wanneer ik de advertentie van mijn friesche paard Hetske las. Ze zag er gezond en opgewekt uit, en stond omschreven als een (wat oudere) Friese merrie van 16 jaar. Ik zocht met opzet een wat ouder paard, omdat ik dacht dat ze dan vast wel wat meer gewend zou zijn. Ik belde haar vorige eigenaresse op, en ze gaf an dat er ondertussen al een aantal geïnteresseerde zich gemeld hadden. Ik maakte een afspraak en ging enkele dagen later op bezoek.


Ik maakte kennis met de eigenaresse, en ze haalde Hetske uit haar stal. Hetske was erg rustig en bleef dan ook zonder touw kalmpjes buiten staan, terwijl ze haar opzadelde. Ik deed haar hoofdstel om, en ze zond alles goed. ''Wat een lieverd!'' zei ik nog tegen mijn partner. Hetske stond op een pension stal, met een binnen piste en enkele andere faciliteiten. Dit leek in mijn ogen perfect, aangezien ze bij mij ook op een pensionstal (manege) zou komen te staan. In de binnen piste stapte we rustig rond. Stap, draf en galop ging prima. Ik was van plan om haar recreatief te rijden, dus niet voor de wedstrijdsport. Met mooi weer buiten rijden, soms een lesje,  en af en toe een rondje of wandelingetje door het bos. - Ik was meteen verkocht.

''Mijn kleinkinderen rijden er zo mee weg''Ik gaf aan dat mijn partner een dochtertje van 9 jaar had, en hoe Hetske omgaat met kinderen. De

eigenaresse zei vol overtuiging: ‘’oh Prima! Mijn kleinkinderen rijden er zo mee weg’’! Hetske oogde een  beetje aan de schamele kant, maar ik was zo verliefd dat ik totaal niet verder keek dan mijn neus lang is. Ze liep immers goed/stevig, en ze leek ook nergens last van te  hebben. We maakte de koop rond, en een afspraak om haar op te halen.


Bij het ophalen gaf de eigenaresse aan dat ze het liefste haar zelf op de paarden vrachtwagen zette. Ik begreep dat het spannend was voor Hetske, en liet haar d’r gang gaan. Na enige tijd en twijfel stapte Hetske dan toch op de vrachtwagen. Ze was erg gespannen, maar blijkbaar vertrouwde ze haar volledig. Eenmaal aangekomen op haar nieuwe woonplaats, was ze ontzettend nerveus. Ze ging wild van de vrachtwagen af, en al blazend en dribbelend liep ik met haar naar de stal. Het zal wel ontzettend spannend voor haar zijn, dacht ik.Oefenen Oefenen Oefenen..

In de daarop volgende dagen kwam ik er snel achter dat Hetske werkelijk helemaal niks ‘gewend’ was. Ze was als de dood voor de wasplaats, daar ging ze met geen mogelijkheid in. De hooikar maakte een hells kabaal, daarvan rent ze blazend in het rond, en alle hoeken van de binnen piste een rede om te verschieten. Om nog maar niet te spreken over de buitenomgeving. Zou ze dan echt zo van streek zijn dat ze mee verhuist is? Ook al was Hetske op dit moment anders dan ik verwacht had, ik schakelde meteen om en probeerde haar vertrouwen te winnen. Dus ik ging aan de slag. De wasplaats in, en de wasplaats weer uit. Uiteindelijk had ik haar zo ver dat ze er in ging, maar ze vloog er met een rotgang weer uit. Enkele weken later stond ze in de wasplaats, en maakte ik haar met 1 haak vast. Op deze manier is ze mij stap voor stap gaan vertrouwen. Vandaag de dag staat ze netjes en ontspannen in     de wasplaats. Zelfs de hooikar is geen eng fenomeen meer! Tijd om de volgende kwestie aan te pakken. Hetske had er namelijk ook een handje van om te pas en te onpas te vertrekken, zodra de deur open gaat of waneer je haar de rug toe keert. Dit was natuurlijk niet handig wanneer een 9 jarige met haar probeert te wandelen. Met deze rede ben ik gaan googlen, en op grondwerk uit gekomen.

En ik kan je vertellen, grondwerken werkt! Ik ben begonnen met een vorm van natural horsemanship, de TRT methode, en ben de grondwerk patronen bij Hetske toe te passen. Uiteindelijk gaat ze nu enkel op geluid een paar passen achteruit. Dit heb ik ook toegepast wanneer de stal deur open gemaakt word, en ze al wilde aanlopen. Ik maakte het geluid, en ze zette een paar passen achteruit. Het zelfde geld voor wanneer ik  haar los maak in de was plaats. Vandaag de dag zal ze niet vertrekken totdat iemand het teken geeft om te gaan. Top!
 ''Arme Hetske, ik kon wel huilen zo erg dat ik het voor haar vond''

Is ze gewoon een nerveus paard, of heeft ze een verstopte pijn? Zou er misschien iets niet goed zijn met haar gezondheid? We lieten de hoefsmid komen, en die gaf eigenlijk meteen al aan dat ze rotstraal had, en een puntje schimmel in 1 hoef. Vanaf die dag (17 juli 2017) ben ik iedere dag haar hoeven gaan uitkrabben en behandelen. Daarnaast zorg ik natuurlijk voor een brandschone stal. Vandaag de dag schommelt de conditie met haar hoeven enorm. De ene maand goed, de andere maand weer belabberd. Ik blijf uiteraard doorgaan tot dat ze pijnvrij en gezond is. Nadat de hoefsmid ons bezocht had, heb ik de veearts laten komen en gevraagd om een algemeen onderzoek + bloedonderzoek. Die gaf aan dat dit eigenlijk niet nodig was, maar heeft op mijn aandringen toch een bloedonderzoek afgenomen. Hier uit kwam niks naar boven. Ik ben zelf opzoek gegaan naar iets, bultjes, vlekjes, zwellingen en noem maar op. Uiteindelijk kon ik mijzelf wel voor m’n kop slaan! Ze had aan alle 4 de benen mok, en niet zoon beetje ook. Arme Hetske, ik kon wel huilen zo erg dat ik het voor haar vond. Haar voorbeen was zodanig ver, dat het bloed en pus er uit vloeide. Door haar grove behang heb ik het totaal niet gezien. Ik heb haar benen geschoren en ben haar vanaf die dag (25 augustus) dagelijks gaan behandelen voor de mok. Ook heeft zij een aantal spuiten gehad voor mijt en een ontstekingsremmer. Ze is er vandaag de dag bij de 2 voorbenen vanaf, en op haar achterbenen zit nog een plek ruwe huid, en een kleine verdikking. Gelukkig is het, bijna een jaar later, bijna afgelopen.


Vandaag de dag ben ik naast haar hoeven en mok, bezig met ontspanning op enge plaatsen in de binnen en buiten piste. Ik hoop veel te leren tijdens mijn opleiding tot equinoloog, zodat ik dit kan toepassen op mijn Hetske. Ik zou het vooral voor haarzelf fijn vinden, wanneer ze zichzelf kan ontspannen. Ik heb het idee dat ze zichzelf te veel strest, wat uiteraard niet bevorderend is voor haar eigen gemoedstoestand. Ik wil en zal haar met alle plezier helpen om het vertrouwen in de mens en zichzelf te vinden.
107 keer bekeken

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram