LEES: 10 tips voor een goed paarden voermanagement.

1. Voer ’s Ochtens eerst een deel ruwvoer, daarna het krachtvoer.

Dit is een belangrijke regel die vaak door ‘gemakzucht’ word doorbroken. Het is namelijk veel makkelijker om een schep brokken in de voerbak te gooien wanneer de paarden staan te trappelen om een hapje te eten. Aangezien vele paarden s’ Nachts een tijdje zonder eten staan, moet de speekselaanmaak weer even op gang geholpen worden. Dit kan enkel door voeding waar enige tijd op gekauwd moet worden. Speeksel neutraliseert het maagzuur, en bied dus bescherming voor de maag.

2. Zorg voor voldoende ruwvoer.

Gemiddeld gezien zou het rantsoen van een paard uit minimaal 90% ruwvoer opgebouwd moeten zijn. Het is nou eenmaal de basis van een goed dieet. Een greep uit het assortiment van ruwe stoffen zijn: gras, hooi, kuil en luzerne. De vuistregel hier in is, dat je 1kg ruwe stof per 100kg paard voert.

3. Voer met regelmaat, laat je paard niet te lang zonder staan.

Een paard eet in de natuur gemiddeld gezien 2 uur aan een stuk, waarna 1 uur rust volgt. Hiermee houd hij de spijsvertering goed op gang, en voorkomt maagzweren (het maagzuur tast de maagwand aan). Wanneer jij je paard aan huis hebt staan of 24/7 in de weide, is het niet zo spannend om er voor te zorgen dat je paard altijd toegang heeft tot ruwvoer. Voor pensionklanten word het alweer wat lastiger.

4. Pas de voeding aan wanneer het seizoen veranderd.

Mensen hebben de eeuwige drang om hun paarden in de zomer en winter op het zelfde gewicht te houden. Het is normaal dat je paard in de winter wat minder mollig is, dit gebeurd in de natuur namelijk precies zo. Het is wel belangrijk dat je de voeding afstemt op het seizoen, aangezien de weides in de zomer natuurlijk mooi groen bij staan en in de winter er veel minder (tot geen) gras aanbod is. Bijvoorbeeld extra hooi of kuil is daar in geen overbodige luxe. Let hierbij ook op de vitaminen en mineralen die het paard te kort of extra krijgt bij de seizoenswisselingen.

5. Kies voeding dat past bij het type paard.

Heeft jouw paard aanleg om dik te worden? Of blijft hij juist ontzettend schraal ongeacht wat je hem te eten geeft. Kijk altijd eerst naar het type paard. Koudbloeden slaan van nature sneller ruwe eiwitten op, en zullen met exact de zelfde voeding sneller dik worden (uitzonderingen daargelaten). Bij diverse (huid)problematiek, denk aan mok, mijt, exzeem, hoefbevangenheid, cushing en PPID is het noodzakelijk om zo veel mogelijk suiker/melassevrij te voeren. Suikervrij is vrijwel onmogelijk, aangezien er altijd wel natuurlijke suikers in het voer aanwezig zijn. Melassevrije voeding is inmiddels een flinke trend geworden, er is dan ook genoeg op de markt verkrijgbaar.

6. De invloed van water.

Dit Zijn de automatische drinkbakken aangesloten op het grond water? Wat drinkt jouw paard eigenlijk? Wanneer de drinkvoorziening is aangesloten op grondwater krijgt je paard vanzelf al aardig wat mineralen binnen. Zorg ook dat je paard na grote inspanning kleine beetjes drinkt wanneer het water erg koud is, zo voorkom je kans op koliek.

7. Let op de kwaliteit van het hooi of kuil.

Is het jouw ooit opgevallen dat het hooi er wel eens wat anders uit ziet wanneer er een nieuwe levering binnen gekomen is? Een pluk hooi is voor het ene paard fantastisch, en het andere minder ideaal. Een paar punten om te checken zijn:


 • Geur: ruikt het zuur? Zoet? Muf?

 • Kleur: Hoe lichter hoe armer het hooi (minder voedingsstoffen). Hoe groener, hoe rijker.

 • Vorm: Zijn het dunne of dikke stengels? Dun, fijn, en licht hooi is vaak arm aan voedingsstoffen.


Natuurlijk zijn er nog meer invloeden op de kwaliteit van het hooi, zoals: is het land bemest, en zo ja, met welk soort mest? Is het gras s’ Ochtens of s’ Avonds gemaaid? En in welke tijd van het jaar is er gemaaid? Het beinvloed het eitwit, suiker en alle andere belangrijke voedingswaarden. Dit is natuurlijk wel weer wat lastiger om na te trekken.

8. Introduceer nieuwe voeding altijd geleidelijk.

Eigenlijk vanzelfsprekend voor ieder dier. Aangezien de spijsvertering van een paard zo gigantisch is, is het niet meer dan logisch om nieuwe voeding geleidelijk te introduceren. Er kan namelijk van alles mis gaan in zo'n enorm darmenstelsel, denk aan verstoppingen (koliek) en algemene darmflora.

9. De signalen van slecht voermanagement.

Een paard zal echt wel laten merken dat er iets mis is met het voerbeleid. Zo zijn bijvoorbeeld maagzweren ontzettend pijnlijk, en kunnen een combinatie van gedragsuitingen veroorzaken:


 • Stampen, bijten, oren in de nek en ronddraaien bij het zien van het zadel.

 • Singelnijd.

 • De buik niet mogen aanraken.

 • Happen naar de buik.

 • Bokken tijdens het aanspringen in de galop.

 • Overmatig gapen.

 • Neus krampachtig optrekken.

 • Stal ondeugden.
10. (extra) Tips voor pension klanten.

De pension klant heeft natuurlijk te maken met een aantal beperkingen als het op voermanagement aankomt. Hier zijn een aantal tips voor diegenen met een paard op pension:

 • Vraag om extra ruwvoer in de winter.

 • Vul een hooi net/tas/bal met hooi zodat je paard er langer over moet doen.

 • Als de pensionhouder ’s Ochtens begint met het voeren van krachtvoer, laat hem dan een vezelrijke ruwvoermix voeren in plaats van brokken. Let hierbij wel op de suikers, vaak bevatten muesli mixen veel melasse, wat dan weer minder goed voor je paard is. Heeft je paard het krachtvoer nodig, dan kun je deze in de avond verhogen.

 • Krijg je geen extra hooi in de winter? Dan kun je overwegen om zelf hooi aan te schaffen. Is dit ook geen optie voor jou? Probeer dan eens een schep pure grasbrokken (liefst melassevrij).

 • Zit je paard s’ Avonds lang zonder hooi? Laat hem dan op stro staan. Stro eten word vaak als onwenselijk gezien, echter bevat stro erg weinig voedingsstoffen en het is voor je paard de enige manier om de spijsvertering op gang te houden. Laat hem dus lekker op 't stro staan!


#paardenblog #voermanagement #paardendieet #paardengedrag #paardenvoeding #paardengezondheid #stalmanagement

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

 • Facebook Social Icon
 • Twitter Social Icon
 • Instagram