LEES: Bomproof paard te koop!
Ik zit een beetje te browsen op facebook en marktplaats, en al snel kom ik het woord ‘bomproof’ tegen in advertentietitels en omschrijvingen. Hoe verzin je het? Een bomproof paard. Ik kom allerlei varianten tegen, dood brave ruinen, merries zonder merriegedrag, en hengsten die niet beseffen dat ze een hengst zijn. Feitelijk weet niemand daadwerkelijk wat we aanschaffen, en leren we de ware aard van het beestje kennen zodra hij of zij goed en wel gewend is aan de nieuwe omgeving en eigenaar.

Trappen we er in?

JA! Ik ben er ook voor gevallen. De foto’s, het lieve koppie, de mooie omschrijving in de advertentie, en achteraf was het minder mooi dan wat mij in eerste instantie beloofd werd. Natuurlijk is het allemaal erg lastig om dit te bepalen op basis van een advertentie en een rondje door de bak/wei.

De meesten focussen zich daarom meer op de betrouwbaarheid van de verkoper. Is het een paardenhandelaar of een sportbedreven amazone met een stal aan huis? Als paardenhandelaar lijk je altijd op voorhand al een stapje achter te staan, aangezien je sinds jaar en dag veel miskoop-horror-verhalen hoort van mensen die een paard gekocht hebben uit de handel. Nee, een paard aanschaffen via een handelaar is nooit een goed idee!

‘’Zullen we dan maar even gaan kijken voor die bomproof tinker waar haar kleinkinderen van 6 en 8jaar op rijden?’’

Uiteindelijk trappen we er allemaal wel eens in. De tinker zal wellicht braaf zijn in zijn vertrouwelijke omgeving van de huidige eigenaresse, maar hoe doet 'ie het in zijn nieuwe omgeving met een nieuwe eigenaar die eigenlijk ook niet precies weet wat hij in huis heeft gehaald?

Check, check, dubbelcheck!

Je hebt ze waarschijnlijk al eens vaker gehoord, maar toch is het belangrijk om een aantal dingen in je achterhoofd te houden wanneer je een kijkje gaat namen. Hier zijn een aantal simpele tips voordat je opzoek gaat naar je nieuwe aanwinst.

  • Geduld is een schone zaak, maak nooit een overhaaste beslissingen wanneer je opzoek gaat naar je nieuwe aanwinst. Het is niet erg om nog keer terug te komen om het paard een tweede of derde keer te bekijken.

  • Vraag op voorhand of je alles zelf mag doen, denk hierbij aan uit de stal of wei halen, poetsen, opzadelen e.d. Je bent dan natuurlijk al vlot een langere tijd bezig met het bezoek, maar zo kun je alles rustig in je op nemen.

  • Kijk naar de ogen van het paard, staan ze volledig open? Is het paard opgewekt en alert? Zijn er signalen van stalondeugden? Controleer o.a. de hoeven op rotstraal/schimmel, de benen op verdikkingen/huidaandoeningen, de neusgaten op vocht en of het paard in iedere gang soepel beweegt.

  • Stel vragen! Is het paard verkeersmak? Zo ja, vraag om een rondje door de straat of om de auto te starten. Kan het paard alleen op bos rit? Zo ja, vraag om dit te mogen testen.

  • Tot slot 2 personen zien meer dan 1. Neem een bekende mee van de manege, of iemand uit je omgeving die redelijk wat van paarden af weet.


Deskundig advies

Het is altijd verstandig om een rapport te laten opmaken door een arts, zodat je er vanuit kunt gaan dat het dier kerngezond is. Helaas zegt dit natuurlijk niets over het karakter, en of het wel daadwerkelijk een goede match met je zou zijn. Persoonlijk ben ik voor een proefperiode onder voorbehoud van goed gemaakte afspraken. En laten we eerlijk zijn, zowel particulier als bedrijfsmatig mag het wel eens afgelopen zijn met de oneerlijke paardenhandel.#bomproof #paardenblog #paardenmeisje #paardengedrag #bomproofpaard #horsemanship

90 keer bekeken

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram