LEES: In 5 stappen klaar voor de weide.Yes! De lente komt er aan. Ik merk dat zo’n beetje de hele pensionstal er aan toe is. ‘’het heeft nou wel weer lang genoeg geduurd, tijd dat ze weer de wei op mogen.’’ Hoor ik in de wandelgangen. Op 31 maart word de klok weer omgezet, en worden de dagen langer. Wat betekend dit nou eigenlijk voor je paard, en hoe zorg je er voor dat de start van dit nieuwe seizoen vlekkeloos verloopt?Controleer de weide en schuil mogelijkheden.

Even checken hoe alles erbij staat, een handeling wat totaal vergeten ofwel onderschat word. Controleer de wei op afval, giftige planten en andere rommel wat er niet in thuis hoort. Heb je schrikdraad, een schuilstal of watertoevoer? Kijk dan gewoon even of alles nog werkt en schoon is. Een kleine moeite, maar zeker niet onbelangrijk!
Geleidelijk de weide op.

Voor het geval dat je paard een winter lang op de paddock heeft gestaan, is het een absolute must om ‘m geleidelijk te laten wennen aan de overheerlijke & rijke grasweide. Het is super verleidelijk voor je paard om een schrans-partij te beginnen, dus introduceer de weide geleidelijk en laat hem paar uurtjes wennen in de nieuwe weide. Laat hem niet meteen de hele dag in de wei achter, de kans dat hij koliek of verstoppingen op loopt is dan erg aanwezig.
Pas je voeding aan.

Een winter rantsoen is natuurlijk niet meer passend wanneer je paard lekker de hele dag kan knabbelen. Pas daarom ook je rantsoen geleidelijk aan, naar mate je paard meer tijd in de weide doorbrengt. Weet je niet wat je paard precies nodig heeft? Vraag dan eens een voedingsdeskundige om advies, net als wij mensen hebben paarden verschillende behoeftes in voeding.
Wormonderzoek en (indien nodig) ontwormen.

Het is raadzaam om eerst een mestonderzoek te laten doen voordat je zomaar een ontwormingsmiddel gaat toedienen. Je wilt namelijk zeker weten of het nodig is, en welk soort ontwormingsmiddel het meest geschikt is voor het type worm die aanwezig is. Wanneer je paard buiten loopt is de kans dat hij wormen krijgt aanzienlijk groter dan wanneer hij voornamelijk binnen staat.

Houd een oogje in het zijl.

Kijk altijd even hoe je paard het maakt. Paarden die het ruwe eiwit sneller opslaan, zullen snel tonnetje rond worden. Ook paarden met cushing en PPID kunnen last krijgen van het fructaanrijke gras in de weide. Is jou paard een echte schrans-majoor? Dan is het ook belangrijk dat je extra behoedzaam blijft voor koliek, verstoppingen en andere darm/buik gerelateerde klachten. Pas daarna, wanneer nodig, je rantsoen en/of weidetijd hier op aan. Een graasmasker of afwisselen met een paar uurtjes op de paddock zou natuurlijk ideaal zijn (als je deze luxe hebt).
#paardenmeisje #paardenwelzijn #paardengedrag #paardengezondheid #paardenvoeding #paardenblog

33 keer bekeken

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram