LEES: Top 10 activiteiten om te doen naast het rijden.

Bijgewerkt: 14 jun 2019


1. Grondwerken

Grondwerken is een perfecte afwisseling en aanvulling in de dagelijkse arbeid. Het versterkt de relatie met je paard, plus het word niet snel saai omdat er zo veel varianten bestaan. Dus: voordat je weer voor de zoveelste keer naar de stapmolen loopt, ga eens lekker samen aan de slag met wat grondwerk oefeningen.

2. Longeren (met of zonder dubbele lijn)

Longeren doen we allemaal wel eens, voornamelijk wanneer men een temperamentvol paard heeft is longeren een populaire afwisseling naast het rijden. Om eens voor wat extra variatie te zorgen, kun je er voor kiezen om te gaan longeren met een dubbele lijn. Dit geeft direct een totaal ander aspect aan het longeren. Wanneer je het longeren met 2 lijnen eenmaal onder de knie hebt en je paard het inmiddels ook allemaal begrijpt, zet dan eens een parcourtje op. Je kunt een aantal pilonnen of balkjes neer leggen en kijken hoe het paard reageert op het ''basic stuurwerk'' zonder bit.

3. Loswerken

Ben je het longeren beu? Dan kun je er ook nog voor kiezen om te gaan loswerken. Loswerken doe je in een round pen, maar als je niet over deze luxe beschikt kun je een stukje weide afzetten met lint. Tijdens het loswerken word jij je pas echt bewust van de enorme invloed van positie, houding en lichaamstaal. Heb je nog nooit een loswerkoefening gedaan? Dan zijn er tegenwoordig genoeg erkende instructeurs om je op weg te helpen.

4. Wandelen

Er is niks zo fijn als een heerlijke ontspannen wandeling in de natuur! Neem je paard lekker mee naar het bos, of een rustige route in de buurt. Het is voor jullie beide de perfecte oefening om even te ontstressen (mits je paard geen stresskip is buiten het erf).

5. Een uitgebreide poets/wasbeurt

Zeg nou eerlijk, wanneer heb jij voor het laatst een middagje met je paard getut? Een goede poets of wasbeurt is niet alleen ontspannend, maar ook goed voor de bloedsomloop van je paard. Je paard ontspand, en ondertussen kun jij lekker helemaal je hoofd leeg maken. Win-Win!

6. Vrijheids dressuur

Het is niet voor iedereen weg gelegd, maar misschien is vrijheidsdressuur wel iets voor jullie? De eenvoudige oefeningen zijn gemakkelijk te vinden via internet, denk hierbij aan flemen, voetje geven en met het hoofd schudden. Wil je echt aan het serieuzere werk gaan beginnen, zoals bijvoorbeeld op commando steigeren? Zorg dan voor je eigen veiligheid dat je hulp krijgt van iemand die hier meer kennis en ervaring in heeft.

7. Schriktraining

Neem een workshop schriktraining, of begin eens met het aanpakken van de spanning bij een bepaald object of geluid. Is je paard altijd al bang geweest voor water? Pak het dan met beide handen aan en ga met regelmaat aan de slag om deze stress weg te nemen. Vaak worden dit soort ‘moetjes’ uitgesteld en het is een typisch taakje waar men nooit echt aan toe komt. Bekijk het als een training en ga er gewoon mee aan de slag.
8. Balletje trappen.

Je kent ze vast wel, die filmpjes op youtube waar je paarden hysterisch achter een grote bal aan ziet rennen. Hartstikke leuk om te zien, en de paarden kunnen er echt wel een paar minuten lol aan beleven. Introduceer de bal in een vertrouwde omgeving, en kijk hoe je paard hier op reageert. De een is een beetje angstig, en de ander vind er niks aan. Het is in ieder geval het proberen waard!

9. Zwemmen

Ben jij gezegend met een waterrat? Waar wacht je dan nog op! De mooie zomerdagen staan weer voor de deur, en neem nou gewoon die gelegenheid om je paard mee te nemen naar het dichtst bijzijnde meer of plas.

10. Ga je toch liever rijden?

Het kan zijn dat grondwerk niet bepaald jouw ding is, het Nederlandse weer niet uitnodigt om lekker te gaan wandelen of zwemmen. Misschien is het dan een leuke afwisseling om het bitloos rijden te gaan ontdekken. Het is tegelijkertijd ook nog eens een mooie oefening om te kijken hoe het met jouw zit en beenwerk gesteld staat.

317 keer bekeken

Contact

Weert - Limburg (NL),

info@epiquecheval.com  |  Tel: (+31) 06 83 48 50 74

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram